Händels "Messias", Bachs juleoratorium og alt det andet
Tilmeld
Tre temaforedrag om julemusik: Händels "Messias", Bachs juleoratorium og alt det andet.
Bach og Händel blev født samme år mindre end 200 km fra hinanden, de
var begge organister af fag og bar samme slags parykker. De var de to
store intellektuelle komponister, hvis værker var højdepunkter i
barokken, men også lukkede og slukkede barokperioden med manér.
De mødtes aldrig, Bach kendte Händels musik men Händel anede ikke hvem Bach var, og deres karrierer og musik var meget forskellig. På to aftener gennemgår jeg de to komponister og deres to værker.
Der bliver også en temaaften om alt det andet europæiske julemusik: Udvalgte julesalmer og sange og deres historie. Denne aften får du også mulighed for selv at røre stemmebåndene.
Händels "Messias" er skabt til en velgørenhedskoncert og oprindelig opført i påsken, men kan også høres som et værk om Jesus fødsel. Værket blev en stor succes, og allerede i Händels tid opført af store kor af sammenbragte amatørkorsangere.
Bachs "Juleoratorium" var ikke tænkt som et oratorium, men er seks kirkekantater til juledagene. Værket blev ikke opført som et oratorium før 100 år efter Bachs død, da Bachs musik blev genopdaget af romantikerne. Bach inddrager udover lutherske salmer også verdslig musik, hvad der ikke altid faldt i god jord i samtiden.
Julesange og salmer: Vores jul fandt især sin form i romantikken, hvor man ikke var bleg for at blande religion, eventyr og folketro. Vi beskæftiger os med engle, hyrder og nisser, og med julens rødder. Her kan man selv synge med, og komme i julestemning.
Undervisningssted
Praktisk information
- Hold nr:
- 251820
- Første møde:
- 4.11.25 kl. 19:00
- Sidste møde:
- 18.11.25 kl. 19:00
- Mødegange:
- 3
- Lektioner:
- 3
Pris
- Almen
- DKK 135,00

Kåre Duhn
Jeg er vokset op i et hjem med violin og pladespiller - senere harmonium, mandolin, blokfløjte og klaver mm.
Jeg deltog i skolens kor, i de små klasser som drengesopran; i gymnasiet prøvede jeg at finde ud af om jeg er bas eller tenor - det er ikke helt afklaret endnu - og jeg er stadig aktiv korsanger.
Jeg købte min første guitar for mine konfirmationspenge, og spillede guitar og sang, alt efter lejligheden, frelser-, folke- og socialistiske sange til eget akkompagnement og fællessang. I gymnasietiden startede jeg også med at spille violin i Folkets Hus' Spillemænd på Nørrebro. Nu hedder vi Spillefolket fordi vi ikke længere holder til i Folkets Hus og fordi kønsdiversiteten er steget. Jeg er gået over til mandolin i den sammenhæng.
Jeg blev uddannet biolog med bifag i musik, hvor jeg fik et studiejob som kor- og klaverunderviser i København og efter et år som klaverlærer i Søllerød. Det var i 1986, og jeg er blevet hængende i aftenskoleverdenen siden.
Jeg har i øvrigt levet af at være organist og børnekorleder, da der ikke rigtig var nogen fremtid i at være biolog.
Jeg underviser i de instrumenter, jeg selv kan spille, og også gerne i noder, teori, musikhistorie og nodeskrivning på computer.
Jeg kan lide at undervise både de, der er helt nye i musikkens verden og de, der har erfaring på deres instrumenter.
Hjemmeside: duhn.nu