Udvandrerne – hvem var de, og hvordan gik det dem?

Fra midten af 1800-tallet og frem til begyndelsen af Første Verdenskrig i 1914 rejste omkring 10 procent af den danske befolkning ud af landet – de fleste med kurs mod Nordamerika og håbet om et bedre liv. Det var en af de største folkevandringer i Danmarks historie, og bag de tørre tal gemmer der sig tusindvis af menneskeskæbner fyldt med håb, mod, afsavn – og nye begyndelser.

Men hvem var disse mennesker egentlig? Hvorfor forlod de Danmark? Og hvad var det, de søgte i den nye verden?

Foredraget kaster lys over de sociale, økonomiske og personlige årsager, der lå bag udvandringen – fra fattigdom og mangel på fremtidsperspektiver til religiøs forfølgelse og drømmen om frihed og ejerskab over egen jord.

Vi følger konkrete udvandrerskæbner og forsøger at besvare det store spørgsmål: Fik de opfyldt deres drømme? Nogle fandt lykken og blev en del af det amerikanske eventyr – andre mødte modgang og måtte kæmpe hårdt for at finde fodfæste i en ukendt verden. Atter andre gav op og vendte hjem.

Kom med på en rejse gennem historien og få et indblik i et kapitel af Danmarkshistorien, der stadig lever i mange familier på begge sider af Atlanten – i breve, i gamle fotos og i efternavne, der blev tilpasset den nye tilværelse.

Undervisningssted

Kulturcenter Mariehøj
Øverødvej 246
2840 Holte

Praktisk information

Hold nr:
258017
Første møde:
23.10.25 kl. 19:00
Mødegange:
1
Lektioner:
1

Pris

Almen
DKK 50,00
  • Torsdag 23.10.25 kl. 19:00 - 21:00

    Sted: Kulturcenter Mariehøj
    Øverødvej 246

Hans Peter Poulsen

Hans Peter Poulsen
Slægtsforsker, underviser og foredragsholder.
Jeg har været aktiv slægtsforsker siden årtusindskiftet, er kommet vidt omkring, og har været med, fra dengang slægtsforskning udelukkende foregik på arkivernes læsesale, til i dag, hvor mange oplysninger kan findes hjemmefra, via computeren. Lysten til at formidle og dele min viden med andre ligger i mine gener, derfor har jeg undervist og holdt foredrag i mange år.