Fra Søren Kierkegaard til Dan Turèll

Fra Søren Kierkegaard til Dan Turèll – at tænke med fødderne

Vi starter i Københavns brosten og tager på en vandring, der ikke bare fører os fra A til B, men fra tanke til tanke. Kierkegaard gjorde byen til sin tænkeplads, hvor hver gade kunne føre ham dybere ind i sine overvejelser. Vi følger ham – ikke i blinde, men med et skarpt blik for, hvordan det offentlige rum kan blive et sted for ensomhed og refleksion. "Tab for alt ikke lysten til at gå," skrev han. Vi går og lytter undervejs – lader byen diktere rytmen i vores sætninger.

"Frem for alt, tab ikke lysten til at gå: hver dag går jeg mig til velvære og væk fra enhver sygdom; jeg har gået mig til mine bedste tanker, og jeg kender ingen så tung tanke, at man ikke kan gå fra den, ” siger Kierkegaard.

Men vores vandring stopper ikke ved Kierkegaard. På vores vandring gennem indre by bevæger vi os forbi de gader, der har set utallige forfattere og kunstnere komme og gå, men ingen har haft så tæt et bånd til sin café som Dan Turèll. Vi stopper op ved Café Ketchup, som var hans andet hjem, hvor han havde fri adgang til alkohol og inspiration i overflod. Her, mellem klirrende glas og summende samtaler, kunne han observere livets små absurditeter. Turèll elskede Københavns natteliv og dens skæve eksistenser, og det at huske at leve sjovt er en del af hans værker: ”Der er ikke noget, der er så vigtigt, at det ikke kan være sjovt. - Tiden er det eneste, vi ikke kan tage fra hinanden."

Vi stopper ved en mørk sidegade på Vesterbro eller en bar, der har set alt. Vi lader hans stemme guide os gennem den mere beskidte, men livfulde side af København. Her skriver vi ikke om det sublime, men om det rå, det uprætentiøse – om menneskene, vi passerer, lydene fra byen, og det, der normalt går ubemærket hen.

Undervejs hører vi også om andre forfattere og deres heller rundt omkring i byen.

Vandringen fra Kierkegaards stille refleksion til Turèlls hektiske bykaos, bliver ikke bare en rejse gennem København, men gennem to vidt forskellige sindstilstande fra det filosofiske til det poetiske, fra det ensomme til det livlige. Vi lader byen forme os, præcis som den formede dem, og vores ord bliver en slags dialog med de to stemmer, der har givet byen sit litterære liv.

Kom med på en rejse, hvor fødderne tænker, og byen taler.

Undervisningssted

København

Praktisk information

Hold nr:
255002
Første møde:
24.05.25 kl. 12:00
Mødegange:
1
Lektioner:
1

Pris

Almen
DKK 95,00
  • Lørdag 24.05.25 kl. 12:00 - 14:00

    Sted: København

Ursula Scavenius

Forfatter og elev fra Forfatterskolen 2012, samt cand. mag. i Litteraturvidenskab og Italiensk fra KUA og Sorbonne, Paris VII. Hun debuterede i 2015 med Fjer - tre fortællinger, der vandt Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris og blev nomineret til Montanaprisen og Edvard P. prisen. Hendes anden bog, Dukkerne, blev udgivet i 2020, og blev solgt til UK og highlighted af BBC og indstillet til Edvard P. Prisen. Ursula Scavenius modtag det treårige kunstlegat fra Statens kunstfond 2020-2023. I 2021 modtog hun en Reumert for sit stykke Luna seconda sammen med Sydhavn teater. Hun har også udgivet digte, essays og oversættelser, og arbejder på flere bogmanuskripter for øjeblikket, mens hun underviser som skrivelærer, både som privatlærer og for skriveskoler, senest har hun undervist på skriveskolen Biskop Arnö og Forfatterskolen.